MEEST BESPROKEN ONDERWERPEN MET KINDEREN EN JONGVOLWASSENEN IN 2024
Dagelijks voeren onze vrijwilligers zo’n duizend chat en telefoongesprekken – duizend momenten van echte aandacht voor een kind of jongere bij De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn! Of het nu gaat om iets luchtigs, zorgen over mentale gezondheid, huiselijk geweld of maatschappelijke thema’s: alles mag en kan worden gedeeld. Zo horen wij al 45 jaar wat jongeren bezighoudt. Aan het einde van het jaar blikken we terug. In dit bericht delen we de meest besproken onderwerpen van 2024. De samenvatting vind je in deze video!
Inzicht in de leefwereld van jongeren
De gesprekken die we voeren bieden een unieke inkijk in de leefwereld van kinderen en jongeren. Van prestatiedruk en onzekerheden door social media tot oorlogen en lange wachtlijsten in de GGZ: maatschappelijke trends en thema’s komen duidelijk naar voren. Deze signalen delen we regelmatig met de maatschappij. Van scholen en hulpinstanties tot de politiek. Ook dit jaar deden we dat. Heb je ze gemist? Lees de persberichten hier terug:
- Online wereld: de uitdagingen van de digitale leefwereld voor kinderen
- Kindermishandeling: drempels bij het zoeken van hulp
- Eetstoornis: praten over eetstoornis vaak een taboe
Zorgen over onrust in de wereld
In 2024 deelden kinderen en jongeren regelmatig hun zorgen met ons over actuele wereldthema’s. Via social media, het nieuws en hun omgeving krijgen ze veel mee. Zeker bij jongere kinderen geldt dat dit vaak meer is dan ouders denken. Het gaat dan over onderwerpen als de oorlog in Oekraïne, de situatie in Gaza, de angst voor een mogelijke derde wereldoorlog maar ook over de politieke situatie in Nederland, zoals dit jaar bijvoorbeeld de verkiezingsuitslag. Dit kan diepe indruk maken en leiden tot stress, slaapproblemen of gevoelens van machteloosheid. De gesprekken hierover laten zien hoe sterk wereldgebeurtenissen de belevingswereld van jongeren beïnvloeden.
Van luchtige gesprekken tot grote zorgen
Dit jaar namen kinderen tussen 8 en 12 jaar het meest contact op over hun vrije tijd, zoals hobby's, sporten of verveling. Soms zochten ze gewoon een gezellig praatje omdat ze zich verveelden of niet wisten wat ze op social media moesten plaatsen. Ook dit zijn voor ons belangrijke gesprekken. Wij vinden het belangrijk dat elk kind zich welkom voelt om alles te bespreken. Bij een luchtig gesprek proberen vrijwilligers te achterhalen wat een kind echt nodig heeft – is het gewoon een praatje, of willen ze meer delen? Door kleine dingen te bespreken, kunnen kinderen zich later makkelijker openstellen om grotere zorgen te delen. Daarnaast werd er veel contact opgenomen over pesten, zowel door kinderen die gepest worden, als door omstanders en pesters zelf.
Pubers (13 t/m 17 jaar) nemen het vaakst contact op over seksualiteit en emotionele problemen
Seksualiteit was, net als voorgaande jaren, een veelbesproken onderwerp. Jongeren stellen dan bijvoorbeeld vragen over hun eerste keer, seksuele handelingen en gevoelens van opwinding. Jongens in deze leeftijdscategorie nemen het vaakst contact op over seksualiteit.
Bij meisjes staat het onderwerp emotionele problemen op één. Afgelopen jaar werden hier meer dan vijftig gesprekken per dag over gevoerd. Twee derde van deze jongeren identificeert zich als meisje. Deze gesprekken gaan vooral over stress, spanning, niet lekker in je vel zitten, depressie, zelfbeschadiging en (gedachten aan) zelfdoding.
Emotionele problemen blijft meest besproken onderwerp onder jongvolwassenen
Emotionele problemen is al drie jaar op rij het meest besproken onderwerp onder jongeren van 18 t/m 24 jaar. Ongeveer een derde van de gesprekken die de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn voeren gaat hierover. Veelvoorkomende onderwerpen zijn: stress, niet lekker in je vel zitten, eenzaamheid, depressie en hulpverlening/GGZ. Opvallend veel jongeren geven aan dat ze in het professionele zorgcircuit op enorme wachtlijsten staan, of erger nog: dat ze vanuit de hulpverlening de boodschap krijgen dat hun problemen te complex zijn. Zij voelen zich hierdoor verloren en ervaren uitzichtloosheid. Naast emotionele problemen werd er ook veel gesproken over relaties, seksualiteit, familie en lichaamsbeeld.