KINDERTELEFOON ZIET FLINKE TOENAME IN GESPREKKEN OVER GAMEN
Vragen over online vriendschappen, oplichting, pesten en verslaving
Utrecht, 31 mei 2023 - Vragen over online vriendschappen, spel-strategieën of de spelregels thuis. Gamen is een populair gespreksonderwerp bij De Kindertelefoon. Tegelijkertijd lopen kinderen tijdens het spelen van bekende online games als Fortnite, Roblox en Minecraft tegen veel dilemma’s aan, blijkt uit onderzoek van de supportlijn. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met online pesten, oplichting of zijn bang voor een game-verslaving. In de afgelopen jaren zag De Kindertelefoon het aantal gesprekken over gamen toenemen van gemiddeld 101 per maand in 2021 naar maar liefst 281 gesprekken per maand in 2023.
Vooral jonge kinderen
De grootste groep kinderen die contact opneemt over gamen is tussen de 10 jaar en 12 jaar oud. “Op dit moment voeren we 55% van de gesprekken over gamen met kinderen uit deze leeftijdscategorie”, zegt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. Daarnaast zijn het veelal jongens die contact opnemen over dit onderwerp (84%).
De inhoud van de gesprekken over gamen loopt sterk uiteen. “We horen vaak dat een groot deel van het sociale leven van kinderen zich online afspeelt, waaronder in games. Daarbij lopen ze net als in het fysieke leven tegen allerlei uitdagingen aan die ze met vrijwilligers bespreken. Dat gaat van zorgen over te veel tijd of geld besteden aan gamen tot vragen over online vriendschappen en daten”, aldus De Wilde.
Pesten, bedreiging en oplichting
Daarnaast geven kinderen regelmatig aan dat ze tijdens het gamen te maken krijgen met online pesten. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden of uitgelachen als ze een spel niet goed spelen. Ook worden ze soms blootgesteld aan shockerende, gewelddadige of ongewenste content via contacten die ze hebben opgedaan tijdens het gamen, zoals een naaktfoto via Snapchat.
Daarnaast geven kinderen aan dat ze geld kwijtraken doordat ze ‘items’ kopen tijdens het gamen of opgelicht worden in een spel. De Wilde: “We horen dan bijvoorbeeld dat ze een item hebben gekocht in Roblox, maar dit tijdens het ruilen wordt afgepakt zonder dat ze hier iets voor terugkrijgen.”
Verslaving en grenzen stellen
Ook wordt er regelmatig gebeld en gechat over de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan gamen. Sommige kinderen vragen zich af of ze verslaafd zijn. Anderen geven aan de regels over de schermtijd thuis niet eerlijk te vinden. De Wilde: ”We horen vaak dat kinderen zoekende zijn in hoe ze dit soort zaken met hun ouders kunnen bespreken. Onze vrijwilligers onderzoeken samen met het kind wat in hun situatie zou kunnen werken. Vaak komen kinderen dan met hele goede oplossingen Soms oefenen ze met ons hoe ze het gesprek met hun ouders kunnen voeren. Zo proberen we de zelfredzaamheid van kinderen te vergroten.”
Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is er voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Dagelijks worden er meer dan 1.000 gesprekken met kinderen gevoerd. Bellen via 0800-0432 en chatten via kindertelefoon.nl is gratis en anoniem. Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren in gesprek kunnen met leeftijdsgenoten (vanaf 12 jaar).
De Kindertelefoon is dit najaar op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Solliciteren kan via www.kindertelefoon.nl/vrijwilliger