WAT DOE JE ALS JE EEN DICKPIC KRIJGT?
Dit is waar kinderen mee geconfronteerd worden op social media
Filmpjes delen met je vrienden, een direct message sturen naar je crush of een reels van je favoriete influencer kijken. Iedere dag voert De Kindertelefoon gesprekken met kinderen over wat zij meemaken op social media. Maar wat als je ineens een dickpic krijgt? In een kwalitatief onderzoek zocht De Kindertelefoon uit waar kinderen mee geconfronteerd worden online, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag. ”In gesprekken over naaktfoto’s geven kinderen vaak aan dat ze bang zijn. Ze schrikken ervan en weten niet wat ze moeten doen” zegt Roline de Wilde, directeur Kindertelefoon.
Hoewel voor veel sociale media-apps een leeftijdsgrens van minimaal 13 jaar is gesteld, krijgt De Kindertelefoon veel vragen van jongere kinderen. De helft van de kinderen die contact opneemt over social media is 10 tot 12 jaar. “Deze gesprekken kunnen over van alles gaan, maar wat kinderen over seksueel grensoverschrijdend gedrag vertellen is opvallend.”, zegt De Wilde.
Kinderen geven in deze gesprekken regelmatig aan dat ze ongewild geconfronteerd worden met dickpics. Ook worden sommige kinderen zelf gevraagd, of zelfs onder druk gezet om naaktfoto’s of -video’s te sturen. De Wilde: “Vaak zijn dit soort verzoeken afkomstig van onbekenden. Ze krijgen dan bijvoorbeeld één of meerdere berichten van iemand die ze hebben geaccepteerd op Snapchat. We horen van kinderen dat ze niet weten wat ze hiermee moeten doen, dat ze willen dat het stopt of er zelfs niet van kunnen slapen.”
Volgens Jacqueline Kleijer, mediapedagoog Dig It For You, is het vooral belangrijk om het onderwerp als opvoeder bespreekbaar te maken en je daarbij benaderbaar op te stellen. “Leer kinderen bovendien dat ze altijd weg kunnen klikken en dat ze altijd ‘nee’ mogen zeggen. Je kunt oefenen welke ‘nee’ bij jouw kind past, dit kan een ferme ‘nee’ zijn, maar voor een ander kind werkt een grappig plaatje als afwijzend antwoord beter. Als je dit oefent, kunnen en durven kinderen makkelijker ‘nee’ te zeggen in zo’n situatie.
Dit sluit aan op de werkwijze van de vrijwilligers van De Kindertelefoon, legt De WIlde uit: “Een kind weet vaak zelf welke oplossing in zijn situatie het beste werkt. Daarom gaan we in een gesprek altijd samen op zoek naar hoe het kind met een bepaalde situatie kan omgaan – en bij wie ze in hun omgeving terecht zouden kunnen.”
Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is er voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Dagelijks worden er meer dan 1.000 gesprekken met kinderen gevoerd. Bellen via 0800-0432 en chatten via kindertelefoon.nl is gratis en anoniem. Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren in gesprek kunnen met leeftijdsgenoten (vanaf 12 jaar).
De Kindertelefoon is dit najaar op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Solliciteren kan via www.kindertelefoon.nl/vrijwilliger