Veel vragen van jonge kinderen over lichaam & seksuele ontwikkeling
Is het normaal om op je 12e al schaamhaar te hebben? Wanneer word ik ongesteld? En hoe worden kinderen eigenlijk gemaakt? Dit soort vragen komen dagelijks binnen bij De Kindertelefoon. Veel kinderen beginnen hier al tijdens de basisschoolperiode over na te denken. “Uit de gesprekken blijkt dat jonge kinderen nieuwsgierig zijn en vooral willen weten wat normaal is,” zegt Roline de Wilde, directeur De Kindertelefoon. “Ze zitten in een fase waarin hun lichaam verandert. Dat roept vragen en onzekerheden op.”
Op jonge leeftijd spelen er al vragen
In 2024 werd door 8 tot 12-jarigen gemiddeld 15 keer per dag contact opgenomen over onderwerpen die met het lichaam te maken hebben en werden er 23 gesprekken per dag gevoerd over seksuele ontwikkeling. “Al jarenlang nemen kinderen contact op over deze onderwerpen”, zegt De Wilde: “Uit de gesprekken blijkt dat zij veel vragen hebben over de lichamelijke ontwikkeling die ze doormaken tijdens hun beginnende pubertijd en hun eerste seksuele gevoelens die ze daarbij ontwikkelen.”
Kinderen vragen zich af: ben ik wel normaal?
De vragen die kinderen stellen gaan vaak over het veranderende lichaam. Zo vragen jongens zich af wanneer ze sperma krijgen of waarom ze natte dromen krijgen. En zijn meisjes bijvoorbeeld onzeker over beginnende borsten of vragen zich af wat ze moeten doen als ze ongesteld worden. De Wilde: “Kinderen vergelijken zichzelf met wat zij horen van klasgenoten en wat zij zien in bijvoorbeeld kleedkamers of online. Veel kinderen schamen zich of voelen zich onzeker als zij denken dat zij anders zijn dan hun leeftijdsgenoten en vragen zich af of zij wel normaal zijn. Het lucht op wanneer zij horen dat iedereen een andere ontwikkeling doormaakt en dat iedereen er verschillend uitziet.”
Op zoek naar betrouwbare informatie
Kinderen geven bij De Kindertelefoon aan dat het soms lastig is om te praten over lichaam en seksuele ontwikkeling en dat ze deze gesprekken ook niet altijd durven te voeren met ouders. De Wilde: "Online is veel informatie te vinden, maar zonder begeleiding kan dat juist meer vragen oproepen, onzeker maken of kinderen confronteren met schokkende beelden. Juist daarom is het zo belangrijk dat er een veilige plek is waar kinderen hun vragen kunnen stellen, betrouwbare informatie krijgen en indien nodig gerustgesteld worden. Of dit nu thuis is, in de klas of ergens anders – want kinderen hebben nu eenmaal veel vragen over hun (seksuele) ontwikkeling".
Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is er al ruim 45 jaar voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Dagelijks worden er rond de 1.000 gesprekken gevoerd. Bellen via 0800-0432 en chatten via kindertelefoon.nl is gratis en anoniem. Ook heeft De Kindertelefoon een drukbezocht forum waar jongeren in gesprek kunnen met leeftijdsgenoten (vanaf 12 jaar).