KINDEREN MAKEN ZICH ZORGEN OVER VERKIEZINGSUITSLAG
Piek in gesprekken over politiek bij De Kindertelefoon
Bang om het land te worden uitgezet, onvrede over de verkiezingsuitslag of meningsverschillen met ouders en klasgenoten. Na de verkiezingen voerde De Kindertelefoon meer gesprekken over de politiek. Waar kinderen normaliter slechts enkele keren per week contact opnemen over dit onderwerp, werd er in de week van de verkiezingen maar liefst zestig keer over gebeld en gechat.
Roline de Wilde, directeur Stichting De Kindertelefoon: “Ondanks dat kinderen niet kunnen stemmen, krijgen we veel verschillende signalen over dit onderwerp. Sommige kinderen maken zich zorgen over de consequenties die de verkiezingsuitslag voor henzelf of klasgenoten heeft. Dit horen we bijvoorbeeld van kinderen met een migratie-achtergrond en van queer-jongeren.”
Ook zijn er kinderen die bellen en chatten over de meningsverschillen en de uitdagingen in het contact met mensen in hun omgeving. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de verkiezingen op school, of de verschillen in standpunten met een ouder. “Ze hebben het gevoel dat ze extra moeten opletten met wat ze zeggen, of zijn ontevreden over de verkiezingsuitslag”, aldus De Wilde.
Daarnaast wordt er ook op het forum van De Kindertelefoon gepraat over de verkiezingsuitslag. Kinderen zijn nieuwsgierig naar de standpunten van hun leeftijdsgenoten en delen met elkaar waar ze op gestemd zouden hebben en waarom.
Niet alleen onder kinderen ziet de stichting een stijging in het aantal gesprekken. Ook de Alles Oké? Supportlijn voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar heeft in de verkiezingsweek meerdere gesprekken gevoerd over dit onderwerp. “Onze vrijwilligers merken dat de politieke situatie bij kinderen en jongvolwassenen die contact zoeken veel zorgen oproept en het vaak oplucht wanneer ze hier in vertrouwen over kunnen praten”, aldus De Wilde.